10 sfaturi pentru o separare ușoară de părinți

Ai o dependență de pornografie? Studiați această listă de verificare în 5 puncte

Cum să faceți procesul de separare a copilului de rudele adulte cel mai calm și nedureros, spune psihologul.

Ce este separarea

Separarea este procesul de separare a unui copil de părinți sau de adulții apropiați. Așa-numitul început al acestui proces are loc încă din copilăria timpurie, când copilul începe să se realizeze ca o ființă separată de mamă. Mai departe, acest proces continuă pe tot parcursul vieții unei persoane, afectând relațiile sale cu ceilalți și dezvoltarea individualității.

Pentru a deveni autosuficient și independent, este necesar să învățăm să ne separăm personalitatea și viața de cea parentală. Acest lucru poate fi dificil și dureros, mai ales dacă părinții sunt obișnuiți să fie continuu incluși în viața copilului lor. Cu toate acestea, pentru a se dezvolta, este necesar ca toată lumea să treacă și prin această etapă.

Separarea implică nu numai separarea fizică, ci și emoțională de părinți

Acest proces poate fi natural sau cauzat de circumstanțe externe, cum ar fi mutarea, divorțul părinților sau părăsirea casei părintești. Separarea poate determina o persoană să simtă anxietate, teamă, tristețe sau chiar furie. Este important să ne amintim că fiecare persoană experimentează acest proces în mod diferit.

În articolul nostru, am reunit câteva sfaturi utile pentru oricine se confruntă cu dificultățile asociate cu separarea.

De ce există dificultăți în separare

Există mai multe motive pentru care este dificil să te separi de părinții tăi:

  • Dependența emoțională: unii oameni simt un atașament emoțional puternic față de familia lor, ceea ce face dificilă separarea și luarea de decizii pentru ei înșiși. Acesta poate să nu fie un atașament unilateral - părinții pot să nu-și lase copilul să plece departe de ei.;
  • Teama de a pierde protecția: mulți oameni se tem să nu rămână fără sprijinul părinților, astfel încât nu sunt pregătiți să se despartă de aceștia și să înceapă să trăiască pe cont propriu;
  • Factori culturali și sociali: în multe culturi, copiii sunt așteptați să rămână aproape de părinți și ca adulți și să urmeze sfaturile și opiniile părinților, ceea ce poate, de asemenea, să facă separarea dificilă;
  • Eșecul de a stabili limite: unii părinți care nu reușesc să stabilească contactul cu copiii lor la timp nu respectă spațiul personal și limitele copiilor lor mai târziu în viață, făcând dificilă separarea și stabilirea propriei autonomii;
  • Teama de respingere: unii oameni se tem că dacă se îndepărtează de părinți vor fi respinși sau uitați, așa că preferă să rămână aproape de ai lor. Acest lucru se întâmplă în familiile abuzive, unde mama sau tatăl - sau uneori amândoi împreună - îi insuflă copilului vinovăția pentru că vrea să fie independent;
  • Dificultăți financiare: nu trebuie să uităm că și problema banilor poate sta în calea separării. În zilele noastre, adolescenții se angajează devreme cu jumătate de normă pentru a învăța cum să se întrețină singuri, ceea ce poate să nu convină părinților. De asemenea, se poate întâmpla ca o persoană deja matură să nu poată părăsi familia din cauza abuzurilor financiare.

Este necesar să se înțeleagă motivele pentru care separarea a eșuat, deoarece aceasta este cheia rezolvării tuturor dificultăților care apar pe drumul către independență.

Ce trebuie să faceți: 10 recomandări

Acum să vorbim despre cum să facilităm acest proces și să stabilim contactul cu părinții.

1. Stabiliți limite

Definește-ți zona de confort și învață să o protejezi. S-ar putea să simți că părinții tăi au dreptul să încalce aceste limite, dar trebuie să știi că nu trebuie să fie așa. Nu-ți fie teamă să fii asertivă și să-ți afirmi spațiul personal. Permiteți-vă să vă concentrați pe nevoile și dorințele dumneavoastră, mulți oameni își sacrifică interesele și dorințele pentru membrii familiei. Fără îndoială, în cercul familial ar trebui să existe sprijin reciproc și asistență reciprocă, dar nu trebuie să uitați nici de dumneavoastră.

2. Fii autentic

Fii tu însuți și exprimă-ți deschis sentimentele și gândurile. Simte-te liber să îți împărtășești emoțiile și opiniile cu părinții tăi. Acesta este un pas important spre maturizare - dacă nu vă mai temeți de judecata familiei, procesul de separare va fi mai rapid. De asemenea, poate fi mai ușor pentru părinții tăi să te lase să pleci dacă simt încrederea și deschiderea ta.

3. Găsiți sprijin

Căutați ajutorul prietenilor, al partenerului sau al unui terapeut. Nu vă fie teamă să păreți insistent sau intruziv: separarea este o etapă importantă a vieții în care mulți oameni au dificultăți. Fiți încrezător că veți găsi înțelegere în rândul celor dragi.

4. Dezvoltarea independenței

Ia decizii pentru tine și asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale. Părinții tăi pot crede că nu ești suficient de matur pentru a face acest lucru - dovedește-le că nu ești. Învățați să trăiți fără ajutorul părinților - poate părea într-adevăr dificil. Adaptarea la un nou mod de viață va necesita timp, așa că nu vă temeți de dificultăți și învățați să fiți independenți - fizic și mental.

5. Petreceți timp departe de familie

Fă-ți timp pentru tine. Ai grijă de bunăstarea ta fizică și emoțională - nu va fi ușor la început. Cu toate acestea, nu uita de părinții tăi: vizitează-i pe cei dragi dacă simți că această întâlnire este de dorit pentru tine și pentru ei.

6. Vorbește despre sentimentele tale

Dacă ai probleme sau neînțelegeri cu părinții tăi, vorbește cu ei despre ele. Nu vă fie teamă de critici sau judecăți: conflictul este posibil, dar merită totuși să încercați să vă deschideți. Crede-mă, o conversație sinceră poate face toată diferența.

7. Dezvoltă-ți propriile valori

Tu și familia ta sunteți oameni independenți, iar separarea constă în conștientizarea acestui fapt. Definește-ți convingerile, urmează-le. Așa vei face progrese către o viață independentă.

8. Păstrați legătura

Apelurile, întâlnirile și mesajele regulate vă vor ajuta să realizați că legătura cu părinții dvs. nu este întreruptă după mutare. Iar membrii familiei vor simți grija ta, care s-ar putea să le lipsească.

9. Discutați problema financiară

Acest lucru este foarte important, deoarece problema banilor trebuie să fie abordată chiar mai mult decât celelalte. Mulți părinți cred că dacă un adolescent își ia un loc de muncă - este o desconsiderare pentru ei înșiși, nerespectând toate contribuțiile lor financiare la copil. Puneți toate punctele pe i - dacă vreți să vă întrețineți singuri, faceți-o și abia după aceea explicați-le părinților că acesta nu este un motiv să se supere și să manipuleze vinovăția.

10. Fiți răbdători

Amintește-ți că tu și părinții tăi veți fi întotdeauna legați prin legături de sânge. Nu uita contribuția lor la viața ta și fii recunoscător pentru ea.

Lasă un comentariu

© antrenorfericire.ro. Toate drepturile rezervate.

Articolele noastre sunt doar în scop informativ. Dacă este necesar, vă rugăm să contactați un specialist pentru asistență.